Βιβλιοθήκη    
                   
  Skip Navigation Links
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ»
   
     
       

Η ίδρυση της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», υπήρξε απόφαση του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, ο οποίος την οραματίστηκε ως δεξαμενή πληροφοριών για τη Μουσική και τις Τέχνες, ικανή να στηρίξει ένα διαρκές και πολυεπίπεδο ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η εκκίνηση της Βιβλιοθήκης κατέστη δυνατή το 1995, χάρη και στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη», που στήριξε τις προσπάθειες μιας εξειδικευμένης ομάδας μουσικολόγων, βιβλιοθηκονόμων και ειδικών στον τομέα της πληροφορικής, υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση του μουσικολόγου δόκτορος Κρίστοφ Στρούξ.

Όλα αυτά, με την πολύτιμη πάντα καθοδήγηση του Προέδρου του Συλλόγου, Χρήστου Λαμπράκη, ο οποίος διέθετε εξαιρετικές γνώσεις και ενδιαφέρον για το θέμα, ίδιο με εκείνο που είχε για τη Μουσική.

Μοναδική στο είδος της στη χώρα, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» είναι η πρώτη μεγάλη, συστηματικά οργανωμένη Μουσική Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε για όλους όσοι αγαπούν τη Μουσική και τις Τέχνες και είναι το αποτέλεσμα πολυετούς σχεδιασμού από μέρους του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί.

Λόγω της μοναδικότητάς της, διαθέτει, εκτός των άλλων, και τα χαρακτηριστικά μιας ειδικής, ερευνητικής βιβλιοθήκης. 

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού της, καλύπτει τη δυτική μουσική παράδοση, την ελληνική μουσική, την παραδοσιακή μουσική ανά τον κόσμο και την τζαζ, ενώ μεγάλος όγκος πληροφοριών αφορά την αρχαία ελληνική τέχνη, το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τις καλές τέχνες γενικότερα. Μία πραγματική Βιβλιοθήκη «των Μουσών». Στο διάστημα των τριών πρώτων χρόνων λειτουργίας της, και χάρη στην εύστοχη καθοδήγηση των ειδικών, η Βιβλιοθήκη οργανώθηκε εξ αρχής ως μία πολυμεσική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με ηλεκτρονικό κατάλογο και ιστοσελίδα, σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Έτσι, αξιοποιήθηκε κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο η πολύτιμη χορηγία του Ιδρύματος Βουδούρη.

     
Κατά το πρώτο διάστημα οργάνωσης της Βιβλιοθήκης, μεγάλη σημασία δόθηκε και στη σύσταση Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, που θα αποτελούσε στη συνέχεια κέντρο διάσωσης, διαφύλαξης και μελέτης της ελληνικής μουσικής παραγωγής.

Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, σήμερα πλούσιο και μοναδικό στο είδος του, περιλαμβάνει βιβλία, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις, βίντεο, πολυμέσα, χειρόγραφα, ντοκουμέντα, σύγχρονες και παλαιές εκδόσεις και αναφέρεται σε όλες τις περιόδους της Ελληνικής Μουσικής: αρχαία, βυζαντινή, παραδοσιακή και έντεχνη. Σημαντική θέση σε αυτό, κατέχουν επίσης τα αρχεία Ελλήνων συνθετών και διαπρεπών καλλιτεχνών, όπως των Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Ζαχαρίου, Άρντας Μαντικιάν, Θόδωρου Αντωνίου, Γιώργου Τσουγιόπουλου και άλλων.

Η Βιβλιοθήκη άνοιξε επίσημα για το κοινό το Φεβρουάριο του 1997 και έκτοτε έχει καταστεί σπουδαίο κέντρο μελέτης για επαγγελματίες μουσικούς, συνθέτες, καθηγητές, φοιτητές, μαθητές ωδείων και σχολείων, και βεβαίως για το ευρύ κοινό. Από το Μάρτιο του 2007 λειτουργεί στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εμβαδού 3.800 τ.μ.

Μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 42.000 επισκέπτες, αριθμεί πάνω από 8.000 εγγεγραμμένα μέλη, η δε συλλογή της περιλαμβάνει 130.000 τίτλους ποικίλου υλικού. Σε δεύτερο στάδιο και με τη συνδρομή πολύτιμων χορηγών, η Βιβλιοθήκη επένδυσε σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, δικαιώνοντας την πεποίθηση, ότι κάθε βιβλιοθήκη πρέπει να αποτελεί όχι μόνο ναό γνώσης, αλλά συγχρόνως και χώρο εκπαίδευσης και έρευνας.

Παράλληλα, χάρη στον ψηφιακό της χαρακτήρα, ανέπτυξε εφαρμογές, όπως το Πρόγραμμα «Καταγραφή, μελέτη και προβολή της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία», του οποίου το πλούσιο υλικό διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας της, υπό τη μορφή μιας πρωτοποριακής βάσης δεδομένων. Το μεγάλο αυτό Ερευνητικό Πρόγραμμα εκπονήθηκε από το Σύλλογο χάρη στη μεγάλη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος.

Από το 2007, με χρηματοδότηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, και πρόσφατα, με τη γενναία χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για την τριετία 2009-2011 αλλά και ιδιωτών χορηγών όπως το ζεύγος Νικόλα και Ειρήνης Λαιμού, δόθηκε η ευκαιρία να ψηφιοποιηθεί μεγάλο μέρος του αρχειακού υλικού της Βιβλιοθήκης και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα.
Οι πλούσιες δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης, δεν σταματούν όμως εδώ: Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, εξέδωσε το CD-ROM με θέμα «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα», που εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση και να διατίθεται δωρεάν σε σχολεία και ωδεία.

Έχει επίσης διοργανώσει 12 κύκλους διαλέξεων, ανεξάρτητες ημερίδες και διεθνή συνέδρια με τη συμμετοχή διαπρεπών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα εκπαιδευτικά της προγράμματα συγκαταλέγονται τα προγράμματα για παιδιά στην Παιδική Βιβλιοθήκη, οι ξεναγήσεις σχολείων και άλλων ομάδων, οι συναντήσεις με θέμα την Εισαγωγή στη χρήση των υπηρεσιών της και οι θεματικές εκθέσεις.

Μέλος της διεθνούς Οργάνωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, και ένας από τους πρώτους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας που έδωσε ψηφιακό περιεχόμενο στην Europeana, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» κατατάσσεται σήμερα χάρη στο σημαντικό της έργο, σε περίοπτη θέση στον διεθνή επιστημονικό χάρτη.

Τη Γενική Διεύθυνση και την επιστημονική καθοδήγηση της Βιβλιοθήκης ασκεί τα τελευταία πέντε χρόνια με μεγάλη επιτυχία η μουσικολόγος κυρία Στεφανία Μεράκου.