Καμεράτα    
                   
  Skip Navigation Links
ΚΑΜΕΡΑΤΑ – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Προφίλ Ορχήστρας
Μουσικοί
Μόνιμος μαέστρος
Διοίκηση
Δισκογραφία
   
 
   
   
ΚΑΜΕΡΑΤΑ – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής    
     
       

  Προφίλ Ορχήστρας      
Η ΚΑΜΕΡΑΤΑ, ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ιδρύθηκε το 1991 από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής σε συνεργασία με τον βιολιστή Δημήτρη Σέμση, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του αρχιμουσικού Αλέξανδρου Μυράτ. Η ορχήστρα αναδείχθηκε σε μουσικό σύνολο υψηλού επιπέδου, με ρεπερτόριο από το πρώιμο Μπαρόκ ως τον 21ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της όπερας.

Ο σερ Νέβιλ Μάρρινερ υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της για το διάστημα 2000-2001, αλλά και επίτιμος πρόεδρός της για το 2001-2007. Μόνιμος αρχιμουσικός της ορχήστρας είναι ο Αλέξανδρος Μυράτ, ενώ για την περίοδο 2004-2009 τη θέση αυτή κατείχε επίσης ο άγγλος μαέστρος Κρίστοφερ-Ουώρρεν Γκρην.

Η Καμεράτα έχει εμφανιστεί σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών: Queen Elizabeth Hall (Λονδίνο), Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων (Παρίσι) κ.ά. καθώς και σε σπουδαία μουσικά φεστιβάλ όπως: Καλοκαιρινό φεστιβάλ του Ίνσμπρουκ (Αυστρία), Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του Μπαθ, Φεστιβάλ Ναάνταλι στη Φινλανδία, Φεστιβάλ Χάυντν στην Αυστρία, Φθινοπωρινό Φεστιβάλ της Βαρσοβίας, και ακόμη στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Το 2006 (Διεθνές Έτος Μότσαρτ), υπό τον σερ Νέβιλ Μάρρινερ η Ορχήστρα πραγματοποίησε περιοδεία στην Αυστρία η οποία κορυφώθηκε με συναυλία στην διάσημη αίθουσα Μουζίκφεραϊν της Βιέννης.

Διάσημοι μαέστροι και σολίστ έχουν συνεργαστεί με την ορχήστρα: Σαλβατόρε Ακκάρντο, Τόμας Άλλεν, Φιλίπ Αντρεμόν, Ματτίας Γκαίρνε, Ελίζαμπεθ Γουόλφις, Λεωνίδας Καβάκος, Ράντου Λούπου, Γεχούντι Μενουχίν, Τζόσουα Μπελ, Τζον Ουίλλιαμς, Χέλμουτ Ρίλινγκ, Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, Δημήτρης Σγούρος, Χάινριχ Σιφ, Τόμας Χένγκελμπροκ και Κρίστοφερ Χόγκγουντ. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα υπήρξε κύριο μέλημα της Καμεράτα από την ίδρυση της, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς να ακούσουν ίσως και για πρώτη φορά τους ήχους μίας ορχήστρας κλασικής μουσικής: συμμετοχικές συναυλίες σε γυμνάσια της Αττικής, διαφορετικού περιεχομένου εκπαιδευτικά προγράμματα για τα δημοτικά σχολεία, ανοιχτές πρόβες και συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή της στη σύγχρονη μουσική δημιουργία: έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση και έχει ηχογραφήσει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών (Αντωνίου, Κουμεντάκη, Κουρουπού, Μαραγκόπουλου, Μικρούτσικου, Σισιλιάνου, Τσέρχα, Χοσοκάουα, Kαντσέλι, Κόσκιν, Τάβενερ κ.ά.), πολλά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για την ορχήστρα. Η πλούσια δισκογραφία της περιλαμβάνει ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν από τις εταιρείες BMG, EMI Classics, Blue Note, Universal, ECM Records, Agora, Artion Records, Legend και Altara. Στις αρχές του 2011, αναμένεται να κυκλοφορήσει από την γερμανική εταιρία MDG η πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση του έργου Alessandro Severo του Χαίντελ με την συμμετοχή της Ορχήστρας σε όργανα εποχής υπό την διεύθυνση του βραβευμένου με ECHO KLASSIC αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, του οποίου οι ηχογραφήσεις σε όπερες του Χαίντελ έχουν κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.

Ήδη από το φθινόπωρο του 2009, η Καμεράτα ξεκίνησε τη μόνιμη συνεργασία της με τον Γιώργο Πέτρου πραγματοποιώντας επιτυχημένες συναυλίες αφιερωμένες στους συνθέτες Μπαχ και Βιβάλντι και συμμετέχοντας στις καινοτόμες οπερατικές παραγωγές Θεοδώρα του Χαίντελ και To έρημο νησί του Χάυντν με μεγάλη απήχηση σε κοινό και κριτικούς. Για το σύνολο του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού της έργου η Καμεράτα έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών (1996).

Η Καμεράτα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και από το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, ενώ υποστηρίζεται ενεργά από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Χορηγός του Κύκλου συναυλιών «Μετατροπίες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Καμεράτα είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Αποκλειστικός xορηγός της oρχήστρας για το 2010 είναι ο όμιλος Eurobank EFG.